Bekendheid WoPeeH
Waar ken je WoPeeH van?
29 mei 2020
- 997 respondenten
- 12% via vriend(in)
- 46% gezocht op internet
- 7% social media of website
- 30% via een tijdschrift
- 5% via andere bron
Vanaf juni kunnen jullie bij het bestellen invullen waar je WoPeeH voor denkt te gebruiken...
Ik ben benieuwd :)
|
Waarom kwam er een WoPeeH?
Het idee
In september 2010 gingen mijn man en ik op uitnodiging van een nieuwe facebookvriend op vakantie naar Nepal, een erg mooi maar arm ontwikkelingsland. Bij de voorbereiding op deze reis bezochten we een sportzaak waar mijn blik viel op 'Urinelles' in het rek van de reisbenodigdheden. Een wegwerp product voor vrouwen om staande te plassen. Ik had zoiets nog nooit geprobeerd maar het leek me ineens wel handig voor onverwachte omstandigheden. Je weet per slot niet waar je terecht komt en hoe het sanitair ter plaatse is. Bovendien houden mijn man en ik van natuurwandelingen dus je weet maar nooit...
Ik vond het echter geen goed idee om met papieren wegwerpdingen aan te komen in een ontwikkelingsland. Waar gooi je die dan weg en hoe associaal is het om rommel te maken als er niet eens een goed afvalverwerkings systeem is? Ik besloot om zoiets zelf te maken maar dan uiteraard van een stevig materiaal dat je niet weggooit. Op vervelende momenten wordt je dan per slot ook nooit geconfronteerd met het probleem dat je door je voorrraadje heen bent. Zo gezegd, zo gedaan, ik maakte een apparaatje dat comfortabel in gebruik was, niet lekte en zo klein was dat het gemakkelijk kon worden meegenomen in een damestasje.
De reis
Tijdens onze reis heb ik het apparaatje niet vaak hoeven te gebruiken, in verreweg de meeste gevallen bleek het sanitair prima in orde. Maar niet overal, dus het was in voorkomende gevallen razend handig! Totdat het pijpenstelen regende... Veel te lastig om het uit mijn rugzak te halen en daarbij alles nat te laten regenen. Dan toch maar weer op de ouderwetse manier hurken met de billen bloot. Dat is natuurlijk niet erg, maar toch... Al met al hadden we ondanks wat regen en bewolking een fantastische reis!!
De buurvrouw
Eenmaal thuis gekomen dacht ik pas weer aan mijn apparaatje tijdens het wekelijkse bezoekje aan mijn oude buurbrouw. Zij woonde alweer een paar jaar in een verzorgingshuis en de werkdruk van het personeel veroorzaakte regelmatig dat ze, in ieder geval in haar beleving, te lang op hulp moest wachten om naar het toilet te kunnen gaan. Een bekend probleem waar helaas niet zomaar wat aan kan worden veranderd. De verpleging heeft het erg druk en onze oudjes krijgen dan toch maar een luier aan zodat de kleding in ieder geval schoon blijft. Heel vervelend echter voor een dame, en zij op haar beurt (en velen met haar) loste het op door niet te veel te drinken... anders werd ze zo vaak geconfronteerd met dat probleem. Niet gezond natuurlijk maar wel zo praktisch.
De ontwikkeling
Naar aanleiding van het toiletprobleem van mijn buurvrouw maakte ik een versie van mijn apparaatje waarmee je vanuit een rolstoel in het toilet kunt plassen. Het apparaatje werkte bij mijn proefnemingen prima maar ik ben er (nog) niet zeker van dat het echt handig in gebruik is. Aangemoedigd door dit succes ontwikkelde ik al snel (als je toch eenmaal bezig bent is het niet zo moeilijk om verder te denken natuurlijk) een apparaatje dat geschikt is voor liggend gebruik. Dat bleek niet alleen prima te werken maar ook heel gemakkelijk in gebruik. Het is natuurlijk een vreemde gewaarwording dat zoiets kan en het is niet iets dat je alle dagen doet maar... als je nou eens niet uit bed kunt springen als je dat wilt?? Dan is zoiets natuurlijk precies wat je nodig hebt!
Ik begon onderzoek te doen en kwam tot de conclusie dat wat er nu beschikbaar is voor vrouwen om staande te plassen nogal onhandig en onbetrouwbaar is. Voor vrouwen in bed bleken de ondersteek, urinefles, luier of catheter de beschikbare middelen. Dit zijn geen van alle hulpmiddelen die je gemakkelijk zelfstandig kunt gebruiken, dus dat kan beter! Mijn vinding is makkelijk zelfstandig te gebruiken, kan meerdere malen achtereen worden gebruikt en kan dus voor het welzijn van vrouwen in deze afhankelijke situatie echt een verbetering betekenen.
Het hulpmiddel om zittend te plassen is nog niet verder uitgewerkt omdat ik voorlopig mijn handen vol heb aan de ontwikkeling van de apparaatjes voor staand en liggend gebruik. Wellicht kan dit in de toekomst gebeuren als er voldoende belangstelling voor is.
De eisen
Vanzelfsprekend moet een apparaatje dat je gebruikt om staande te plassen gewoon goed werken, maar de regen tijdens onze reis heeft me op het idee gebracht dat het zo klein moest zijn dat het gemakkelijk in je broekzak past zodat je het altijd bij de hand hebt. Mijn dochter verzekerde me dat, wilde het apparaat handig zijn op reis, het absoluut afgesloten moet kunnen worden. Daar had ze een goed punt vond ik en ik ging met deze uitgangspunten aan de slag.
Uiteindelijk voldoet het apparaatje in de huidige vorm aan al onze eisen. Je kunt, in tegenstelling tot wat de meeste artikelen voor dit doel claimen, echt je broek aanhouden en zonder toiletpapier ben je na gebruik vrijwel droog.
De naam
Natuurlijk moet zoiets ook een naam krijgen... ik besloot dat 'Women's Peeing Help' een, weliswaar Engelse, maar goede omschrijving was van het apparaat en bovendien een vrolijke afkorting had, WoPeeH dus!
Nog niet
De WoPeeH varianten voor zittend en liggend gebruik zijn door een aantal testvrouwen uitgeprobeerd met vrijwel altijd een goed resultaat. Toch zijn deze producten (nog) niet verder ontwikkeld en worden dus nog nergens verkocht.
En nu?
Inmiddels verkoop ik WoPeeH-pocket alweer een paar jaar in mijn webshop en heb ik gelukkig veel enthousiaste reacties gehad. Jammer genoeg zijn er ook een paar vrouwen die niet goed met WoPeeH overweg kunnen maar dat zal denk ik bij ieder product voor staand plassen wel eens voorkomen. Je kunt hier over lezen op de review pagina.
Ik hoop dat ik door het verkopen van WoPeeH-pocket vele vrouwen een plezier doe.
Voor mij persoonlijk is de WoPeeH-pocket een waardevol reisattribuut. Ga ik op reis, kort of lang, ik neem hem (haar?) altijd met me mee en het heeft me al vaak gered...
|